Sep
11
10:00 AM10:00

Hjälp till att bevara Färjan 4

f4.jpg

I 50 år transporterade FÄRJAN 4 göteborgare över älven "mellan Hisingen och stan".
Sedan drygt 40 år är FÄRJAN 4 ett levande museum som drivs ideellt av Sällskapet Ångbåten.
Färjan är K-märkt och en del av vårt maritima kulturarv.
Färjan drabbades hösten 2016 av ett pannhaveri. Det innebär en kostsam reparation. 
Kostnaden för att byta panna beräknas till två miljoner kronor.

Du kan vara med genom att lämna ett bidrag på BG 673-6862, eller swisha till nummer 123 335 29 45, ange Färjan 4.

Hittills har insamlingen inbringat 38 000 kr.

Färjan 4

giphy.gif
View Event →
Sep
11
9:30 AM09:30

Musik på Teatervinden

Torsdagen den 28 september
kl. 19.00 Musik-kafé på Teatervinden, Repslagarmuseet.

430-IMG_6297-125x125.jpg

Den 28 september gästas vi av duon ”Alf Ivarsson och Jan Albertsson” från Kungälv. det är deras tredje besök på Repslagarmuseet tillsammans, men långt ifrån första besöket på Ale-sidan. De har spelat till dans och fest i massor av år och under 70- och 80-talet utgjorde de 2/3 av gammeldansorkestern KLÖVER TRE. Spelat ibland också ihop med ”Guddehjälmarna, som kommer från Ytterby, i PRO sammanhang, Prästalund, runt i Bohuslän och Dalsland m.m.

Repslagarmuseet

View Event →
Sep
6
8:30 PM20:30

Maritima äventyr - lyckad segling till Marstrand

MOV_0280_000022b.jpg

Lyckad segling med Atlantica och Gratitude
I slutet på maj genomfördes en av sommarens första seglingar inom projektet Maritima äventyr. Årskurs nio från Svartedalskolan i Biskopsgården var ute med skolfartygen Atlantica och Gratitude från Kryssarklubben. 

MOV_0288_000009b.jpg

Första dagen var målet att segla från Eriksberg till Marstrand. Tjejerna på Gratitude var först med att få seglen hissade, i det som kom att bli en liten inofficiell kappsegling.

MOV_0294_000000.jpg

Lite gungigt blev det när vi kom ut på Marstrandsfjorden men överlag blev det en mycket fin tur. Flera prövade på att klättra upp i masten och sätta toppsegel. På kvällen åt vi middag och spelade brännboll uppe vid Marstrands fästning.
Dag två mixade vi besättningarna och seglade hemåt inomskärs mot Göteborg. Att styra Atlantica genom Albrektsunds var spännande och kul tyckte eleverna. Dagen var lite regnigt men framåt eftermiddagen smög solen sig fram igen. 
En av eleverna uttryckte sin fascination över hur tyst det var på havet – hemma är det alltid ljud men här är så lugnt och härligt.


Karolina Malmek
samordnare
Maritima äventyr

MOV_0283_000004b.jpg
View Event →
Aug
12
12:00 PM12:00

Isa af Lygnern

4isaweb1_w-1ccc9a66a0.jpg

En resa bakåt in i framtiden

En båtluff runt Lygnern bjuder på mängder av sköna sommarupplevelser och storslagen natur. Möt upp vid bryggan i Sätila där ligger ISA af Lygnern förtöjd, ett orört område i Västra Götaland där ekoturismen möter natur, människor och vår kulturhistoria.

Mellan 1889 och 1924 fanns ett ångfartyg vid namn ISA som trafikerade sjön Lygnern från Sätila till Fjärås. Det var det naturliga sättet att åka till Göteborg, först båt till Fjärås och sedan tåg till Göteborg.

Affärer och näringsidkare i Lygnerns omnejd fick sin försörjning av varor och annat med ISA. Det har funnits mycket resonemang i bygden om möjligheten att åter få uppleva en färd med ISA på Lygnern. Därför har en ny båt har tagits fram och återskapats med eldrift och intresset har varit stort från många olika håll.

Boka en resa

View Event →
Aug
12
11:30 AM11:30

Barnkalas på Maritiman

barnkalas_nordkaparen.jpg

BARNKALAS

Ett både roligt och spännande sätt att fira sin födelsedag är att bjuda in kompisarna till ett äventyr i Maritimans flytande värld! Tim och Virvelina älskar att ställa till med kalas, och har alltid kluriga uppgifter dem behöver hjälp med att lösa ombord på vår anläggning.

Höjdpunkten i kalaset är givetvis äventyret tillsammans med Virvelina eller Tim. Ni som bokar kalaset kan välja mellan att göra kluriga experiment eller att gå på en skattjakt. Efter kalaset blir det presentöppning och lek ombord på jagaren Smålands kalasmäss, så att ni verkligen får känna på livet till sjöss. Kanske vill ni också få en kalaslunch serverad i mässen? 

Likt alla sanna sjöbusar så blir ni tatuerade, och vad vore ett kalas om det inte ingick en tablettask till alla barn? Som om inte detta vore allt nog så ingår fri entré hela året för alla kalasbarn som kommer med – välkommen tillbaka när havet och äventyren lockar.

Häng med när vi kastar loss mot nya äventyr!

Maritiman

View Event →
Aug
12
9:00 AM09:00

Bohusläns museum - massor med maritimt kulturarv

När Uddevallavarvet lades ned 1984, stadens största företag genom tiderna, var det slutet på ett företag som präglat och format staden i många år. Bohusläns museum visar en mindre utställning om delar av Uddevallavarvets verksamhet.

När Uddevallavarvet lades ned 1984, stadens största företag genom tiderna, var det slutet på ett företag som präglat och format staden i många år. Bohusläns museum visar en mindre utställning om delar av Uddevallavarvets verksamhet.

Maritimt kulturarv

Göteborgskoloristerna, Sänka skepp, Varvet och vi, Båthallen och Johnsonhallen...är bara några av de utställningar Bohusläns museum, i Uddevalla, som visar ett maritimt liv, förutom de permanenta utställningarna.

Göteborgkoloristerna - 100 verk av 25 konstnärer. Många av verken har aldrig visats tidigare.
Sänka skepp - vraken från det Stora nordiska kriget.
Varvet och vi - bilder från Uddevallavarvet.
Båthallen - från allmogebåt till fritidsbåt.
Johnsonhallen - Hill, Josefsson, Liljefors, Zorn. 
Bohushallen - en utställning om konst och naturvetenskap.

Kolla länken. 
 

View Event →
Aug
11
9:00 AM09:00

Boken om Vestvind

Westvind_cover-(1).jpg

Westvind var från början ett fiskefartyg, avsett att bedriva ett, många gånger stillsamt arbete utomskärs och i hårt väder. Hon tillhör familjen fiskebåtar i trä som en gång var mycket talrika på västkusten. Jämfört med större fiske och segelfartyg av trä har hon under de senaste 70 åren endast representerat ett ringa ekonomiskt värde. Jag vill därför i denna fallstudie analysera varför hon överhuvudtaget finns kvar. Finns det några speciella faktorer som gjort att just hon varit värd att driva vidare? Frågeställningen blir som följer: 
Vilka har ägt och brukat jakten? Vilka hemmahamnar har hon haft? Vilka har varit hennes arbetsuppgifter? Varför finns Westvind kvar efter 100år?

Välkommen till Båtdokgruppen!
Vi är ett förlag som specialiserat oss på böcker om båtar, kust och hav. Sedan 1980-talets början har Båtdokgruppen arbetat med kulturhistoriska undersökningar av de traditionellt byggda bruksbåtarna i Sverige.

View Event →
Jun
15
to Jun 16

PRISMA - gör industrialismen digital

 

Välkommen till samverkansdag - Prisma Västra Götaland

3 oktober 2017 9.00 -16.00, Saab Bilmuseum, Trollhättan
I oktober ordnar vi den tredje årliga, gemensamma samverkansdagen. Under dagen vill vi i Prisma Västra Götaland samla er aktörer för att vi tillsammans ska kunna inspirera, engagera och utveckla våra verksamheter. Vi hoppas att dagen skall ge oss både många och bra förslag på vad vi tillsammans vill göra kring industrisamhällets kulturarv 2018/2019. 

Preliminärt program
9.00 – 12.00 Utmaningar, lösningar och stöd för att stärka ideellt engagemang kring industrisamhällets kulturarv. Goda exempel och inspiration kring hur vi förmedlar kulturarv idag och i morgon. 
12.00 – 13.00 Lunch
13.00 – 15.00 Workshops , där vi i grupper arbetar tematisk med: Berättelser i prismavg.se, besöksmålsutveckling, gemensamma aktiviteter
15.00 – 16.00 Avslutning och återkoppling 

Vad är Prisma Västra Götaland? Sedan årsskiftet finns en ny och långsiktig samverkansmodell för att lyfta och synliggöra industrisamhället i Västra Götaland. Den plattformen heter Prisma Västra Götaland och målet med den är bland annat att lyfta fram samhällsförändringen i Västra Götaland under industrialismen ur ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv. Men också att öka människors delaktighet samt stärka samverkan och besöksnäringen kopplad till kulturarvet. 
 

Prisma VG – för att fler ska upptäcka vårt kulturarv
Prisma Västra Götaland har även skapat en webbplattform - prismavg.se - för att synliggöra industrisamhällets kulturarv. Genom denna har vi fått en gemensam arena där vi kan berätta om våra platser, verksamheter och besöksmål. Prismavg.se kan därmed bokstavligen sätta våra verksamheter på kartan. Nu blir det möjligt att nå ut till betydligt fler människor, såväl nya medlemmar som besökare och turister. 

För information och anmälan: www.innovatum.se/aktiviteter/samverkansdag-prisma-vastragotaland-innovatum/ 
Parterna i Prisma Västra Götaland
Välkommen!

View Event →
Jun
1
12:00 AM00:00

Westkust - välkommen ombord

Välkommen ombord! Segel mot blå himmael Skolfartyget Westkust erbjuder seglarkurs, seglarskolor och dagsturer för alla åldrar och önskemål längs Bohusläns kust. Oavsett om du vill ha en äventyrssegling med mycket action, en lugn räkkryssning eller att dina barn ska ha det bästa sommarlovet någonsin har vi något för dig. Inga förkunskaper krävs – bara kom ombord och njut!

Välkommen ombord!

Segel mot blå himmael
Skolfartyget Westkust erbjuder seglarkurs, seglarskolor och dagsturer för alla åldrar och önskemål längs Bohusläns kust. Oavsett om du vill ha en äventyrssegling med mycket action, en lugn räkkryssning eller att dina barn ska ha det bästa sommarlovet någonsin har vi något för dig. Inga förkunskaper krävs – bara kom ombord och njut!

View Event →