Inga nya Maritima Äventyr på Mina

Många nya ungdomar har med hjälp av Regionens pengar getts möjlighet att prova på det maritima livet ombord på Vänergaleasen Mina, genom projektet Maritima Äventyr. Bild Göran Mörby

Många nya ungdomar har med hjälp av Regionens pengar getts möjlighet att prova på det maritima livet ombord på Vänergaleasen Mina, genom projektet Maritima Äventyr.
Bild Göran Mörby

Pengarna är slut

– Det har fungerat bra, med nu får vi inga pengar från Regionen i år och jag vet inte om vi kan finansiera detta själva i fortsättningen, säger Föreningen Vänergaleasen Minas ordförande Mikael Larsson

Han talar om Maritima Äventyr. Regionen har gjort det ekonomiskt möjligt för skutföreningar att erbjuda nya kategorier av ungdomar att segla med. Ett projekt vi kallat Maritima Äventyr. Men nu har Regionen har inte beviljat pengar inför denna säsong. Vi ringde Mina och frågade hur det fungerat och hur de gör i framtiden.

På Minas hemsida står att läsa att Mina, som byggdes 1876, är ett av världens äldsta segelfartyg. Hemmahamn är Lidköping vid Vänern.
Andra uppgifter om Mina: Riggtyp: Galeas, längd: 35 m, Bredd: 7,04 m, segelyta: 400 m2, stormast: 28,10 m.

thumbs_batslapp_10.jpg

Ett så kallat båtsläpp av Vänergaleasen Mina,  Sjötorp 2011.

På Minas däck har nya kategorier av ungdomar trampat i ett par somrar. Regionens pengar har gjort det möjligt för ungdomar i Lidköping att klättra i Minas master och se och uppleva det maritima livet på en gammal båt.

Mikael Larsson, föreningens nya ordförande säger att de tog kontakt med skolan som i sin tur valde ut elever som de trodde skulle gilla att segla en gammal skuta. Först fick de göra en prova-på-tur på några timmar innan det var dags för en längre segling. Efter första året med lite strul och missförstånd fungerade det bra förra sommaren.
– Det har fungerat bra, alla har varit nöjda, säger han.

IMG_01231.jpg

De fick hjälp av skolan för att hitta elever till Maritima Äventyr.
Bild. Göran Mörby


Han säger att det ekonomiska bidraget varit generöst och att pengarna var mycket välkomna.
– Som alla vet är det mycket dyrt att driva ett traditionsfartyg, säger han.
En tanke med bidraget är att se det som ett startbidrag och att verksamheten efter ett par år ska projektet Maritima Äventyr fortsätta utan pengar från Regionen.
Det är också tänkt att det ska ge föreningarna nya medlemmar.
– Vi har gett eleverna gratis medlemsskap för i år och vi vet inte om de kommer tillbaka för en segling. 

I höstas fick eleverna följa med Mina till Sjötorp där hon legat för renovering i vinter. En gammal båtbyggare berättade om hur man bygger träbåtar för dem.
– Det skulle verkligen behövas en föryngring i föreningen, säger han.
Han är också tveksam om de klarar finansieringen nu när det inte finns något bidrag längre. Det är dyrt att driva en skuta.

– Vi ska försöka få bidrag från lokala sponsorer som vill stötta oss i vår verksamhet att få ungdomar att uppleva det maritima kulturarvet på en gammal skuta, avslutar Mikael Larsson ordf i Föreningen Vänergaleasen Mina i Lidköping.