Hårda vindar vid årets Skutrace

DSCF9506.JPG

Hård kuling när besättningen på Britta försöker bärga ett försegel.

Westkust, Västvind, Gratia, Atlantica, Astrid Finne, Britta… alla var där i helgen. På fredagskvällen samlades båtarna vid fiskebåtskajen på Björkö för årets höjdpunkt för skutseglarna på Västkusten: Skutracet.

Arrangörerna hade valt Björkö som både start och målhamn för årets träff som bjöd på starka kulingvindar vid start på lördag morgon. Många båtar började racet med revade segel. Banan sträckte sig från Källö-Knippla norrut förbi Måvholmen och vidare österut. Där vände båtarna för att sedan passera Måvholmen om babordssidan. Där fick Britta problem och fick göra ett extra slag för att komma runt Måvholmen. Därefter två varv runt Källö-Knippla för att gå i målvid Björkö. 

Besättningen på Britta gör vågen när Atene passeras.

Besättningen på Britta gör vågen när Atene passeras.

Kryssarklubbens Gratia på väg mot mål i årets Skutrace.

Kryssarklubbens Gratia på väg mot mål i årets Skutrace.

Efter väl genomförd segling ligger båtarna förtöjda vid kaj i Björkö hamn.

Efter väl genomförd segling ligger båtarna förtöjda vid kaj i Björkö hamn.

Varvsspelet - teater på film

Varvsspelet.jpg

 Lördag 14 Oktober  12:00 - 14:00

Varvsspelet - Bohusläns museum

Vi visar en filmad version av teaterföreställningen som spelades för fulla hus i somras. På plats i Uddevallavarvets tidigare maskinhall, nu tillhörande Kynningsrud, kunde vi vid tio tillfällen uppleva den sprakande föreställningen om människorna på varvet, deras liv och framtidstro.
I ensemblen ingick både professionella skådespelare och amatörer. Manuset utgick från nyskrivet material där stommen utgjordes av intervjuer med tidigare varvsanställda kvinnor och män.
Manus: Ulf G Eriksson och Evelina Ivarsson. Regi: Ulf Michal.
Samarrangemang med Varvsspelets Teatersällskap
Bohusläns museum

 

Fisket - Vänermuseet

fiskare-1024x392.jpg

Vandringsutställning – ”Fisket och Fiskaren i Vänern”

I vandringsutställningen ”Fisket och Fiskaren i Vänern”, och skriften med samma namn, vill vi ge en bild av hur fisket och fiskarens liv har förändrats sedan början av 1900-talet, här i de södra delarna av Vänern, med tonvikt på fiskelägena Spiken, Mövik vid Kinneviken, Åskär på Torsö och Forshem vid Kinnekulle.
Vänermuseet

Svenska amerikalinien på Sjöfartsmuseet

SVENSKA AMERIKA LINIEN GÖTEBORG - NEW YORK

kungsholm-1.jpg

Kungsholm lägger till vid Amerikaskjulet 1953

På Svenska Amerika Liniens båtar färdades både emigranter och lyxresenärer. I utställningen får du följa Amerikabåtarnas brokiga historia och människorna som åkte med dem.  

Välkommen till en kontrastrik utställning baserad på livsöden och händelser under Svenska Amerika Liniens livstid. Med ett spännande formspråk och nya berättelser vill utställningen både överraska och beröra. Möt dem som reste över Atlanten som emigranter, lyxresenärer och besättning. Se aldrig tidigare visat material från fångutväxlingarna under andra världskriget och hör människorna bakom drömmen om Amerika

Bokhöst från Båtdokgruppen

Stora Hermanö
Stora Härmanö ligger i yttersta havsbandet väster om Orust. Mot havet visar ön ett kargt klipplandskap av gnejs och diabasstråk. På åsarna dominerar ljunghedar och hällmarker men i öster i lä för de salta västvindarna möter leende åkerlyckor och strandängar med frikostig blomsterprakt där generationer av kustbönder ända från medeltiden brukat sin mark. Idag är ön också en plats för naturnära rekreation i fritidshus och på vandringsstigar.

Köp boken här

01-Cover-Stora-Harmano-14-10-14.jpg

Kulturhamnsdag Lysekil 19 aug 12.00 - 22.00

Kulturhamnsdag Lysekil 170819.jpg

Program: 
Fartygens ankomst 
Vid 12-tiden ankommer skutor och andra fartyg som samseglat till Lysekil. De förtöjer vid Anderssons kaj i Södra hamnen. Efter ankomst är det öppet skepp för allmänheten och besättningarna berättar om sin förening och fartygets historia. Under dagen arrangeras det prova på seglingar för besökare. 

Vid Anderssons Kaj kommer följande fartyg att ligga förtöjda: 
Skolfartyget T/S Britta från Uddevalla, skonaren T/S Kvartsita från Skaftö, skonaren T/S Westkust från Edshultshall, bogserbåten Sven från Göteborg, fiskebåtarna Anna-Marie från Hamburgsund och Polstjärnan från Kungsviken. Sjöräddningssällskapet deltager med RS Käringön och den historiska sjöräddningskryssaren Wilhelm R Lundgren. 
Rundtur med Bogserbåten Harry och tåget City-Tuffen
Från klockan 12.00 till 18.00 kommer bogserbåten Harry att köra turer mellan Norra Hamnen och Södra hamnen. Besökare kan då ta del av både Tändkulemotorns dag som arrangeras samma dag i Norra Hamnen samt Kulturhamnsdagen. 
Lysekils ”City-Tuffen” kommer att köra turer med besökare genom staden mellan Norra och Södra hamnen. Besökare som åker med får samtidigt en historisk berättelse om Lysekil. I kombination med bogserbåten Harrys turer kan besökare ta City-Tuffen i en riktning och åka tillbaka med Harry i skärgården utanför Lysekil. På kajen i Södra hamnen är det bland annat följande aktiviteter: 
- Henåns Roddklubb erbjuder besökare att prova på att ro deras 10-huggare. 
- Fyrsällskapet (berättar om sin verksamhet) 
- Repslageriet i Älvängen visar upp tillverkning av rep. Besökare kan prova på att slå knopar och som belöning kanske få en egen knoplina. 
- Föreningen Usso (unga skutseglare) berättar om hur det är att segla med skutor och hur gemenskapen är ombord. 
- Hembygdsföreningar visar/informerar om sin verksamhet
- NAV industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst berättar om sin verksamhet
- Projektet Maritimt Äventyr lottar ut prova på segling till ungdomar
- På kajen finns tält med förtäring. Fiskdamm för barn och en räktombola
 
Klockan 16.00 har Sjöräddningssällskapet uppvisning i hamnbassängen. 
Klockan 18.00 uppträder Flottans mäns sångkör på Anderssons kaj. 
Klockan 19.00 gör M/S Nya Skärgården en kvällstur i Lysekils skärgård. 

Kulturhamnsdagen är ett projekt i samverkansplattformen Prisma Västra Götaland. 
Arrangörer: Maritimt i Väst, Föreningen Västkustskutorna, Laurinföreningen.

TSR Jonna skriver dagbok

TSR Jonna skriver dagbok

Tall Ship Regatta 2016
av Jonna Donlau

Söndag: Det luktar äventyr

Resan börjar för mig med en uppsamling på Landvetters flygplats där vi var ett 60-tal svenska ungdomar mellan 15 och 25 år som möts upp för att resa tillsammans med Therese, traineeansvarig från Göteborg, som redan i ett tidigare skede tagit oss alla under sina vingar. Förväntningarna ligger i luften men även lite nervositet, speciellt oroliga är vi som inte har packat med oss sovsäck

Vi flyger till London och vidare till New Castle där en buss väntade på oss för vidare färd mot Blyth. I Blyth möts vi av en folkfest med massor av folk, musik, fyrverkerier, eldshow och såklart alla vackra skepp. Väl ombord på Morgenster har vi snabbt fått känna på den härliga atmosfär som genomsyrat hela livet ombord.